- امتیاز
- نام کتاب اداره قراردادهای استاندارد
- قیمت 3,200,000 ریال
-
شابک
- 978-622-212-335-2
- تعداد صفحات 368
- نوبت چاپ 1
- سال انتشار 1402
- شماره جلد / نوبت ویرایش 1 / 0
عرصه مبادلات و توافق ها از عصر مبادله کالا به کالا تا انعقاد قراردادهای کنونی، در سطوح مختلف دستخوش تغییرات بسیاری بوده است. نیازهای متنوع انسانها و میل به اندوختن سرمایه و زمان در بسترهای اطمینان بخش، سبب شده است که امروزه با نسل جدیدی از انعقاد قراردادها مواجه شویم. به عبارتی دیگر، استفاده از پتانسیل حقوقدانان خبره در روند مذاکرات قراردادی و انعقاد قرارداد دلخواه، هم زمان و هم هزینه بسیاری را میطلبد که با حجم بالای معاملات و اقتضای تجارت که سرعت، پویایی و اقتصادی بودن اعمال است، همخوانی ندارد. قراردادهای استاندارد (Standard Contract) برای رفع این مشکل و نیز اعمال رفتاری برابر با مشتریان، به عالم حقوق پای نهادند.
در ابتدا از این قراردادها در سطوح نیازهای پایه و عمومی (نظیر قراردادهای حمل و نقل و ارائه خدمات عمومی و...) استفاده میشد. بهکارگیری قراردادهای استاندارد با چنان رشدی مواجه شد که نهتنها تجار و اشخاص عادی، بلکه بسیاری از صنوف و سازمانهای بزرگ و بین المللی روی به تدوین این دست از قراردادها آوردند و حتی موجب شد برخی کشورهای مطرح نظام های حقوقی مختلف، در این راستا قوانین خود را اصلاح نمایند. در حقوق فراملی نیز، در اسناد بین المللی حقوق قراردادها شاهد مقرراتی در باب قراردادهای استاندارد هستیم. روند این رشد، منطقی و مبتنی بر دلایلی است.
بازرگانان حقیقی و حقوقی با توجه به مزایای قراردادهای استاندارد و حجم عظیم معاملاتی که دارند، سعی میکنند با تدوین قراردادهای استاندارد، هم روابط تجاری خویش را سرعت و هم تحقق منافعشان را تضمین بخشند. از همین رو، با گرایش به منافع خویش، دست به تنظیم این قراردادها می زنند. این امر بیش از پیش، توجه و دقت حقوقی را در مقام انعقاد قرارداد با این بازرگانان می طلبد که البته امری هزینه بر است. اما در جامعه مشاغل گوناگونی وجود دارد که همپای بازرگانان، توان پرداخت این هزینه ها و آگاهی حقوقی لازم را ندارند. در این راستا، اصناف مخلتف به عنوان نماینده و حامی مشاغل خاص، پارهای از قراردادهای لازم و عرفی آن مشاغل را در قالب قراردادهای استاندارد تدوین نموده و در اختیار صاحبان حرَف قرار دادهاند. در سطح ملی و نصوص قانونی، برخی کشورهای سردمدار نظام های حقوقی مختلف، در راستای استفاده بهینه از قراردادهای استاندارد، اقدام به اصلاح پارهای از مقررات و تدوین موارد مقتضی در قوانین خود کردهاند. اما برخی کشورها همچون ایران، برای تدوین قراردادهای استاندارد از کلیات قانونی و اصول کلی و عرفهای خاص بهره می برند. البته اقدام به تدوین مقرراتی در این زمینه، بیش از هر کشور در منطقه خاورمیانه، زبینده نظام حقوقی ایران است.
در سطح فراملی و عرصه معاملات بین المللی، به دلیل اهمیت و سطح کلان این مبادلات، دقت و تخصص بیشتری لازم می نماید؛ به نحوی که علاوه بر توجه به منافع شخصی و داخلی، باید نسبت به عرف معاملاتی و مقررات کشور طرف مقابل آگاهی کامل داشت. سازمانهای بین المللی با بهکارگیری خبرگان حقوق کشورهای مختلف و پژوهش و تدقیق در عرف های تجاری موجود، فارغ از هرگونه جهت گیری در منافع طرف خاصی از قراردادها، به استانداردسازی قراردادهای مختلف پرداخته اند. همین امر موجب شده است که بسیاری از بازرگانان با اطمینان به این قراردادهای استاندارد، با کمترین هزینه مالی و زمانی، به توافق در زمینه موردنظر خویش دست یابند.
نظری ثبت نشده